För hyresgäster

Att flytta in

Nycklar och tillträde

Hyreslagen säger att inflyttningsdatumet gäller från och med kl: 12:00 den dag som anges i hyreskontraktet om inget annat anges. Om dagen infaller på en lördag eller helgdag så gäller kontraktet från kl: 12:00 första vardagen i månaden. För att ni skall kunna erhålla nyckel till er lägenhet måste ni uppvisa kvitto på att första hyran är betald.

Oftast kommer avflyttande och inflyttande hyresgäst själva överens om datum och det är helt okej.

Nycklarna måste alltid kvitteras ut av fastighetsskötaren.

Elabonnemang

Glöm inte att anmäla infytt och teckna ett nytt elavtal hos Vattenfall 020-82 00 00.

Besiktning

Lägenheten skall alltid vara besiktigad innan inflytt, viktigt att du påpekar om det är något speciellt du inte är nöjd med.

Ibland kan det vara så att de inte hinner med att åtgärda något innan inflytt, isåfall kommer de att fixa det så fort som möjligt.

Hemförsäkring

Inbrott, brand eller översvämning kan drabba vem som helst. Det kan vara så att det är vattenläckage från hyresfastigheten som orsakar att ni blir lidande. Då är det bra att ha en hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Boende per lägenhet

Vi har riktlinjer för hur många personer som får bo i en och samma bostad. Detta gör vi för att förhindra osunda boendeförhållanden,både för den som bor trångt, men även för kringboende som påverkas.
1rok: max tre personer (2 vuxna,1 barn)
2rok: max 4 personer (2 vuxna, 2 barn)
3 rok: max 6 personer (2 vuxna, 4 barn)
4 rok: max 8 personer (2 vuxna, 6 barn)
5 rok: max 10 personer (2 vuxna, 8 barn)

Antal personer i hushållet ska vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek, planlösning och utrustning.
Kontraktsinnehavaren skall bo i lägenheten och vara folkbokförd på adressen

Hyran / Autogiro

Betalning av hyra

Hyran är en förskottsbetalning och skall betalas senast sista vardagen före varje månadsskifte enligt hyreslagen. Du kan betala med de avier vi skickar ut. Även om du inte fått någon hyresavi har du en skyldighet att betala hyran. Betalar du för sent så debiteras du påminnelseavgift, ränta, och eventuellt inkassokostnad. Utebliven eller flera sena betalningar kan innebära att du förlorar hyresrätten ni har.

Autogiro

Du kan alltid betala din hyra med autogiro. Då dras hyresbeloppet från ditt konto varje månad på förfallodagen. Det är ett enkelt sätt att säkerställa att hyran alltid betalas i rätt tid. Du ansvarar för att det finns täckning på kontot. Om täckning saknas på måste du se till att betalning sker på annat sätt.
Kontakta oss för att få en autogiro blankett hemskickad.

Trivselregler

För att alla som bor i en fastighet skall trivas måste alla ta hänsyn till varandra. Här är några enkla regler att tänka på:

  • Tänk på grannarna om du spelar något instrument, lyssnar på radio eller TV. Man får aldrig störa sina grannar och spela högt. Hyreslagen ser särskilt allvarligt på om det sker på kvälls eller nattetid.
  • Mata inte fåglar från balkong/uteplats eller fönsterbläck. Fåglar skräpar ner och mat faller till marken och kan locka till sig råttor.
  • Skaka inte mattor eller sängkläder från balkong eller fönster. Tänk på att det kan vara störande att spola stora mängder vatten sent på kvällen.
  • Har du husdjur är det ditt ansvar att de inte är störande för andra boende (kamphundar och ormar är inte tillåtet hos oss).
  • Tänk på att det är du som boende som har ansvar över dina besökande i lägenheten samt de som kommer på besök till dig. Skulle det visa sig att en besökare utför sabotage eller skadegörelse i fastigheten så blir du som hyresgäst skadeståndsansvarig. Om Securitas kommer ut och konstaterar en störning, blir du som hyresgäst debiterad för detta- 1500 kr/ störning.

Låsöppning

Låsöppning debiteras med 1500 kr/låsöppning dygnet runt.

Bostadsområden

Lediga lägenheter

Felanmälan

Bostadskö

Hör av dig

Ring 0122-44 49 50